13 d’abr. 2012

Pasteur: Refutació de la generació espontània

El 1860 la discussió entre defensors i detractors de la generació espontània havia pujat de to fins al punt que l'Acadèmia de les Ciències de París va oferir un premi per als experiments que aconseguissin aclarir la qüestió. El premi va ser reclamat per Louis Pasteur.

Louis Pasteur va decidir atacar el problema d'una vegada per totes. Va començar per dissenyar una sèrie de matrassos amb una forma molt curiosa (alguns es conserven encara a l'Institut Pasteur de París). La seva base esfèrica i carregada de líquid acabava en coll de cigne, és a dir, un tub de vidre molt fi i allargat que es corbava permetent el pas d'oxigen, necessari per a la vida segons es pensava, però impedia el pas de bacteris i altres microorganismes . Pasteur va mostrar que si es bullia el líquid del matràs, deixant intacte el coll, no apareixia cap microbi, però si el coll es trencava, els microorganismes entraven en massa i contaminaven la mostra.

El savi va presentar els seus resultats durant una vetllada científica a la Sorbona i, davant el més selecte de la comunitat científica de París, va sentenciar: "Mai la doctrina de la generació espontània es recuperarà del cop mortal que li va clavar aquest simple experiment".

Tan fort va ser el cop que, durant molts anys, ningú es va atrevir a fer la pregunta més intrigant i difícil de respondre: Si la vida engendra vida com va sorgir el primer ésser viu?



Activitat 5. La refutació de la generació espontània va ser un dels grans exits de Louis Pasteur. En aquesta activitat tens que buscar que altres coses va descobrir aquest químic, i explicar en les teues paraules (es suficient amb un parell de frases) que es el que va fer, i quin benefici va tenir per a la societat.

6 comentaris:

  1. Va crear la primera vacuna amb bacteris artificialment debilitats descobrint que no calia buscar el bacteri adequat per lluitar contra una malaltia, sinó que els seus mateixos bacteris però debilitats servien perquè el cos crees les defenses necessàries.
    També va descobrir perquè hi havia àcid tartàric de dues menes diferent (un que polaritzava la llum i l'altre que no); va experimentar i va veure que per fer productes com vi o llet era millor escalfar-los a altes temperatures una estona per eliminar els microorganismes (pasteurització);i va treballar contra la propagació de malalties.

    Amb els seus experiments va descobrir moltes preguntes que s'havien estat fent durant molt de temps i va fer molts avanços en l'àmbit de la salut.

    ResponElimina
  2. Va contribuir en el descobriment de vacunes i va fer experiments amb elles per exemple amb xais el 1881
    Soc el David Villarta i fins ara no havia trobat lo de posar el nom a baix

    ResponElimina
  3. Laura Vidal Domènech

    Va ser un microbiòleg i químic francès. a part de ser conegut per la seva demostració de la teoria del germen, també ho va ser per fer la primera vacuna contra la ràbia; i, per fer una descoberta essencial en el camp de química, sobre la polarització de la llum per molècules asimètriques.

    ResponElimina
  4. Laura Vilajuana
    Pasteur va descobrir que en la fermentació intervenien dos organismes que eren la clau del provés, una produïa alcohol i l’altre, àcid
    làctic. A partir d’això va utilitzar un nou mètode per eliminar els microorganismes que podien degradar el vi, la cervesa o la llet. Aquest procés anomenat “Pasteurització” actualment garanteix la seguretat de molt productes alimentaris.

    Va demostrar, després d'experimentar amb pollastres, que per aconseguir una vacuna, els propis bacteris de la malaltia debilitats, servien. Això va permetre salvar la vida a molta gent i evitar el contagi de moltes malalties.

    ResponElimina
  5. Va descobrir un procés per eliminar els bacteris que contaminen substàncies com per exemple al llet, anomenat pasteurització i que encara s'utilitza avui dia.
    També va fer experiments sobre immunologia, infectant pollastres amb bacteris dèbils i observant com més tard aquests pollastres es feien immunes a la malaltia. Això li va permetre desenvolupar moltes vacunes, la primera (amb molt d'èxit) el 1885, contra la ràbia. Això va salvar la vida a moltíssima gent.
    Pau Bösch Torra

    ResponElimina
  6. Pasteur, científic d'origen francès, va contribuir de forma continuada en nous descobriments científics al llarg de la seva vida. Va descobrir vacunes amb bacteris, que provà amb animals.Fou un microbiòleg i, a part, va descobrir un sistema, anomenat des de llavors "pasteurització", que eliminava els bacteris de diversos aliments i matèries.

    Arnau Estiarte Salisi

    ResponElimina

Aquests comentaris es on heu de respondre les preguntes, recordeu d'escriure el vostre nom. Els comentaris els rebré jo per ser moderats i no es publicaran a Internet de forma automàtica.