13 d’abr. 2012

Experiments sobre la generació espontánia

Durant molt temps la idea de la abiogenesis (mes coneguda com a teoría de la generació espntanía) era aceptada de forma general. Pero durant la edad moderna els cientifics van iniciar una discusió sobre si esra possible al abiogenesis, primer sobre els organismes macroscopics com els insectes i mes tard amb els éssers vius que van descobrir amb els microscópis. Existien experiments a favor i experiments en contra.

Un naturalista belga, Jan Baptiste van Helmont (1577-1644), partidari d'aquesta idea, va realitzar una experiència per demostrar l'existència d'aquest fenomen i va ser registrada d'aquesta manera en Ortus Medicinae, en 1667.
"... Les criatures com els polls, les caparres, les puces i els cucs són els nostres miserables hostes i veïns, però neixen de les nostres entranyes i excrements. Perquè si col•loquem roba interior plena de suor amb blat en un recipient de boca ampla, al cap de vint-i-un dies l'olor canvia, i el fermento, sorgint de la roba interior i penetrant a través de les peles de blat, canvia el blat en ratolins. Però el que és més notable encara és que es formen ratolins de tots dos sexes i que aquests es poden creuar amb ratolins que hagin nascut de manera normal... però el que és veritablement increïble és que els ratolins que han sorgit del blat i la roba íntima suada no són petitons, ni deformis ni defectuosos, sinó que són adults perfectes...”.

Activitat 3. Analitza el text de l’experiència de van Helmont, i respon:
a) Quines diferències trobes amb el text del creacionisme?
b) Quina era la hipòtesis de van Helmont?
c) Trobes que l’experiment que va fer es correcte? Per qué? Que milloraries en aquest experiment?



Activitat 4. Estudiem que es una hipótesis.
a) Busca la definició del que es una hipòtesi i el que significa refutar una hipòtesis. Explica-ho amb les teves paraules.

b) Mira el vídeo que tens dalt i aplica els conceptes que has definit per respondre aquestes preguntes.
Quina era la hipòtesis de Francesco Redi? L'experiment que va fer la va desmostrar o la va refutar?
Quina era la hipòtesis de Lazzaro Spallanzani? L'experiment que va fer la va demostrar o la va refutar?
Quina era la hipòtesis de John Needham? L'experiment que va fer la va demostrar o la va refutar?

c) Per què al final del vídeo diu que van quedar en tables?

10 comentaris:

  1. activitat 3
    a) Que en el creacionisme el que es deia era que un ésser havia creat a la resta però, en canvi, la generació espontània deia que els éssers apareixien a partir de restes de matèria orgànica o fins i tot d'inorgànica.

    b) La seva hipòtesi era que existia una forma d'aparició d'ésssrs vius anomenada generació espontània i que consistia en que de restes de matèria orgànica morta en naixien animals com cucs, polls, puces, ratolins, etc.

    c) No està ben plantejat ja que el que en realitat passava era que els animals (ja vius) entraven al recipient i alla tenien les cries i, per tant, que al cap d'uns dies hi trobés animalsno volia dir que haguéssin aparegut de la matèria que hi havia posat. Per saber si sortien del blat i la roba interior el què hauria hagut de fer era tapar el recipient de manera que a la barreja no hi afectés res més.

    ResponElimina
  2. activitat 4
    a)Una hipòtesi és una proposta, treta de dades que es puguin saber, que serveix per explicar un fet científic del qual no sabem la resposta. Quan diem que en refutem una volem dir que estem aportant unes dades que fan que deixi de ser vàlida.

    b)La hipòtesi de Francesco Redi era que els cucs no es generaven per generació espontània. el seu experiment amb la carn i els pots tapats ho va corroborar ja que va veure que el que passava era que les mosques ponien els ous a l carn, però al tapar els pots els ous es quedaven a la tela i era alla on naixen els cucs.

    Jonh Needham volia demostrar que sí que existia la generació espontània i que hi havia uns àtoms, els àtoms vitals, que quan algú moria passaven al cos d'un altre i hi feien aparèixer vida.L'experiment que va fer a ell li va semblar que ho demostrava però en realitat el que passava és que no va tenir en compte que el material que havia fet servir per segellar les ampolles amb infusió permetia que l'aire hi seguís circulant, cosa que feia que hi poguessin seguir entrant microorganismes.

    Lazzaro Spallanzani va voler refutar la hipòtesi de Needham i va realitzar el mateix experiment però segellant-lo de debò, amb vidre dos. El resultat va ser que al cap d'un temps la infusió de l'interior seguia igual ja que no hi havien pogut entrar microorganismes i per tant la seva hipòtesi quedava demostrada.

    c) Diu que van quedar en taules perquè Needham va intentar refutar la hipòtesi de Spallazani dien que havia tancat elo flascó sense àtoms vitals dins, cosa que Spallazani no va poder demostrar. Per això hi va haver per igual les dues creences.

    ResponElimina
  3. Laura Vidal Domènech

    ACTIVITAT 3

    a.el creacionisme creu que tot ho va crear Déu i ningú més pot crear ésser vius que no sigui de forma natural. En canvi, van Helmont creu que els éssers vius es van creant de tan en tant espontàniament.

    b. Van Helmont creu que els diferent éssers vius "inferiors" a l'home es poden crear a partir de la nostre brutícia i que neixen gran i madurs directament sense haver de créixer.

    c.l'experiment que va fer no és correcte perquè ell no va veure com s'anaven creant els ratolins, ell només va veure els ratolins que havien vingut per la pudor i el blat.a més és un cas molt específic i no podria generalitzar.
    el que hauria de fer és tancar el pot perquè cap ésser viu hi pogués entrar i veure així si de veritat la vida sortia espontània ment d'allà.

    ACTIVITAT 4

    a. una hipòtesis és una proposició acceptable que es fa després d'haver recopilat informació i dades i que, encara que no estigui confirmada, serveix per donar explicació a un problema científic.
    Refutar una hipòtesis és demostrar que aquesta és falsa.

    b.
    - l'hipòtesis de Redi era que els cucs no es formaven a la carn podrida. el seu experiment la va demostrar.
    - l'hipòtesis de Spallanzani era que Needham no tenia raó perquè no podia reconciliar els "àtoms vitals" amb les seves creences religioses. el seu experiment la va demostrar encara que Needham intentés fer creure que era perquè els "àtoms vitals" no havien pogut entrar.
    - l'hipòtesis de John Needham era que si bullia l'aigua potse no sortiria vida d'allà. El seu experiment la va refutar ja que hi seguia sortint vida. amés també creia que la vida estava formada per uns "àtoms vitals" que quan un ésser viu moria passaven a formar un altre ésser viu.

    c.perquè no es van poder posar d'acord ja que no tenien les eines per demostrar res.

    ResponElimina
  4. Laura Vilajuana
    Activitat 3
    a)El creacionisme diu que a l'inici de la Terra, Déu va ordenar la creació dels éssers vius i que aquests van sorgir de l'aigua i de la terra. En canvi, la abiogènesis defensa que els éssers vius sorgeixen de la matèria inerta, sense vida.
    b)Que si deixes que la matèria inerta es podreixi i fermenti, apareixeran éssers vius.
    c)No, perquè va deixar el recipient i obert i, per tant, els ratolins van entrar i llavors ell va creure que havien sorgit del blat i la roba interior suada. El que milloraria seria solament posar la roba interior i el blat en un recipient tancat.

    Activitat 4
    a)És una teoria, o suposició, basada en les evidències d'una investigació, que desenvolupa algú per explicar algun fenomen. Refutar una hipòtesi significa comprovar i demostrar que no es certa.
    b)La hipòtesi de Rancesco Redi era que els éssers vius no sorgien espontàniament de la matèria inerta. L'experiment va demostrar la seva hipòtesi.

    Spallanzani deia que la vida animal i vegetal no podia sorgir de la matèria inerta. El seu experiment la va demostrar, ja que va tancar els pots amb infusions més bé que Needham i després d'escalfar-los i esperar dies i dies i les solucions es van mantenir igual, no van aparèixer microorganismes.

    John Needham defensava que de la matèria inerta podia aparèixer vida. L'experiment que va fer, semblant al de Spallanzani, la va demostrar, però el que ell no sabia era que els taps que va utilitzar per tancar els flascons, exposaven les mostres a l'aire.

    c)Que no va guanyar ni Needham ni Spallanzani, van quedar empatats.

    ResponElimina
  5. Activitat 3
    a) El creacionisme defensa que la creació dels primers éssers vius és obra de Déu, en canvi en aquests text diu que els éssers vius han sorgit de la palla i la roba interior suada deixant-los reposar.
    b) Que deixant matèria inerta (com la palla) reposar i fermentar, al cap d'alguns dies en sortiran éssers vius.
    c) No és correcte, ja que deixant reposar matèria viva no pots comprovar si altres éssers vius diminuts hi van i fan que es creïn els éssers vius que després en surten. A més a més, suposo que van Helmont no va estar les 24 hores del dia vigilant el seu munt de palla, així que podria ser perfectament que uns ratolins ja existents s'hi instal•lessin, s'hi fessin el seu niu i d'allà en sortissin els ratolins que van Helmont va observar més tard.
    Deixaria la matèria inerta en algun lloc tapat i tancat, sense cap contacte amb l'exterior.
    Pau Bösch Torra

    ResponElimina
  6. Activitat 4
    a) És una suposició que s'obté després d'investigacions i que serveix per explicar algun fenomen que s'ha observat. Refutar una hipòtesi significa demostrar que no és certa.
    b) La hipòtesi de Francesco Redi era que els éssers vius no es generaven espontàniament de la matèria inerta. L'experiment va demostrar-la.
    Spallanzani també defensava que els éssers vius no podien sorgir de la matèria inerta. El seu experiment ho va demostrar, ja que va segellar totalment els ses flascons i va observar que no hi apareixien éssers vius.
    Needham defensava que de la matèria inerta en podia sorgir de viva. El seu experiment va demostrar la seva teoria, però ell no sabia que havia comès l'error de segellar els flascons amb cera, que deixava passar l'aire i no els aïllava totalment.
    c) Perquè representa que cap dels dos va tenir raó, sinó que van quedar com empatats.
    Pau Bösch Torra

    ResponElimina
  7. Activitat 3

    A)Doncs que en el creacionisme es defensava que només Déu participava en la creació dels éssers vius, en canvi, segons Helmont es creen a partir de la generació espontània.

    B)Era la de la creació espontània. Helmont creia que els éssers es creaven a partir de la matèria orgànica en descomposició, d'on, al cap d'un temps, en sorgien ratolins,cucs,polls...

    C)Personalment crec que Helmont no el va plantejar correctament. Ell observava que al cap d'un cert temps, de la matèria en descomposició en sorgien nous éssers vius de forma espontània. Ara bé Helmont no va veure que la vida es creava perquè altres animals aprofitaven la matèria en descomposició com a una espècie de "niu".Perquè fos un experiment eficient, hauria d'haver tancat hermèticament tot allò d'on creia que en sorgia vida per tal de veure-ho.

    Arnau Estiarte Salisi.

    ResponElimina
  8. Activitat 4

    A)És una objecció de caràcter científic de la que no en sabem la resposta. Refutar una hipòtesi significa donar una sèrie de dades que la desmantellin com a tal.

    B)L'experiment de Redi demostrà que els éssers vius no es generaven a partir de la generació espontània. Ho va poder verificar gràcies a l'experiment de les mosques i la tela sobre la carn podrida.
    Spallanzani realitzà un experiment en el qual defensava que la vida no es formava a partir de la generació espontània. Va segellar matèria durant dies i dies, però la solució quedà intacta, fet qua aprovava la seva hipòtesi.
    Heedham o provà, però a causa del mal segellament del taps dels flascons, va veure que si que s'hi creava vida.En realitat per culpa de l'aire, que podia accedir fàcilment en les mostres.

    C)Perquè a causa de les diverses situacions socials, tecnològiques i teològiques de l'època, tots dos tenien la raó.

    Arnau Estiarte Salisi

    ResponElimina
  9. Activitat 4

    A)És una objecció de caràcter científic de la que no en sabem la resposta. Refutar una hipòtesi significa donar una sèrie de dades que la desmantellin com a tal.

    B)L'experiment de Redi demostrà que els éssers vius no es generaven a partir de la generació espontània. Ho va poder verificar gràcies a l'experiment de les mosques i la tela sobre la carn podrida.
    Spallanzani realitzà un experiment en el qual defensava que la vida no es formava a partir de la generació espontània. Va segellar matèria durant dies i dies, però la solució quedà intacta, fet qua aprovava la seva hipòtesi.
    Heedham o provà, però a causa del mal segellament del taps dels flascons, va veure que si que s'hi creava vida.En realitat per culpa de l'aire, que podia accedir fàcilment en les mostres.

    C)Perquè a causa de les diverses situacions socials, tecnològiques i teològiques de l'època, tots dos tenien la raó.

    Arnau Estiarte Salisi

    ResponElimina
  10. Guillem Farré Barbens20 de maig del 2012, a les 14:02

    Activitat 3
    a)Que el creacionisme simplement es limitava a dir que tots els éssers havien estat creats per un ser diví, sense entrar en detall d'on provenien; en canvi, aquest text dóna alguna ressenya del possible orígen dels individus nous.

    b)Era partidari de la generació espontània, i creia que a partir de restes orgàniques i fins i tot inorgàniques podien sorgir nous éssers vius com paràsits, ratolins, etc.

    c)No està ben plantejat. Al deixar circular l'aire, i al no estar desinfectades les coses que posava dins el pot, l'errada principal és que ja hi entraven éssers vius, de manera que ja deixava d'existir la generació espontània. Les coses que canviaria serien, per exemple, tancar hermèticament el pot en el qual hi guardes la roba i el blat; així, evitaries que éssers vius ja formats entressin i es veuria realment si existeix la generació espontània.


    Activitat 4
    a)Una hipòtesi és una possible solució a un problema amb base científica. Refutar una hipòtesi significa donar raons argumentades i proves que demostren que la hipòtesi és falsa.

    b)La hipòtesi de Redi era que els cucs no es generaven espontàniament a la carn podrida. L'experiment que va fer va demostrar la seva hipòtesi, ja que va poder observar que només hi havien cucs allà on les mosques arribaven per posar-hi els ous.
    La hipòtesi de Spallanzani era demostrar que Needham s'equivocava. I efectivament, el seu experiment va refutar la hipòtesi de Needham, però al refutar-li la hipòtesi Needham va dir que al sellar el pot impedia que entressin els àtoms vitals, i la discussió va acabar en una mena de taules.
    La hipòtesi de Needham era que tot i sellar matèria orgànica en un flascó i bullir-la, la generació espontània continuava apareixent. El seu experiment va demostrar la seva hipòtesi per una errada tècnica: al sellar els pots amb un tap de suro i cera, no quedava tancat hermèticament i les mostres quedàven exposades als éssers vius.

    c)Perquè al no poder demostrar del tot bé quin segellat era el més hermètic i els dos demostraven coses contràries, es va deixar en taules fins que algú pogués validar alguna de les hipòtesis.

    ResponElimina

Aquests comentaris es on heu de respondre les preguntes, recordeu d'escriure el vostre nom. Els comentaris els rebré jo per ser moderats i no es publicaran a Internet de forma automàtica.