La teoria de la generació espontània, es la idea de que la vida va apareixer per primera vegada de forma natural a partir de matèria inert, i que hi ha éssers vius que neixen d'aquesta forma a partir de materia orgánica en descomposició o inclús materia inorgánica, junt amb una força invisible, vital, que es la que fa que la materia está viva.
Quí va ser el primer en enunciar aquesta teoria?
Aquestes idees les podem trobar registrades als primers pobles que tenen escritura com els egipcis, que observaben con al fang del Nil, apareixien diferents éssers vius. Aristòtil va defensar aquesta teoría (384 aC-322 aC). Ell afirmaba que existeix un principi inmaterial anomenat ánima que era el que donava vida a la materia, unes idees molt semblants a les que tenienn els egipcis sobre la vida. En un dels seus llibres afirmaba: “Tot cos sec que es trone humit o qualsevol cos hunit que es seque produeix animals." Aristòtil creia també que les mosques sortien de la carn podrida dels animals. Pensava que alguns insectes neixien del ruixó del matí, altres de la fusta, de les fulles seques i fins i tot del pèl dels cavalls.
Activitat 1.
a. La teoria de la generació espontània és científica? Explica-ho.
b. A la edat mitjana que va passar amb aquesta teoría es va expandir o va quedar relegada a l'oblit?
c. Creus que la generació espontània és incompatible amb les creencies cristianes o no? Explica-ho.
a)No és una explicació científica ja que no es pot demostrar i es justifica sols amb els textos sagrats, els quals no són una proba científica.
ResponEliminab)Es va estendre sense trobar oposició.
c)No ho és, sinó ben al contrari ja que el fet que un ésser diví fos el que donés vida a la primera forma de vida que va existir a partir del fang és un argument a favor de la generació espontània.
Laura Vidal Domènech
ResponEliminaa. aquesta teoria no és gaire científica ja que no es basa en proves científiques de veritat si no que més aviat és una hipòtesi que no es pot provar.
b. Durant l?edat Mitjana la teoria de la generació espontània es va expandir i va passar a ser la més popular i vàlida.
c. no és incompatible amb les creences cristianes, més aviat el contrari perquè la Bíblia diu que l'home va ser creat per Déu a partir del fang, i això segueix aquesta teoria.
Eulàlia Maluquer 4ESO C
ResponEliminaa)No perquè no es basa en cap experiment científic sinó que era una creença tradicional fins que Pasteur va demostrar que tot esser viu prové d'un altre esser viu.
b)Es va expandir ja que no hi havia el mètode científic i no va haver-hi manera de demostrar-ho.
c)No ja els hi anava be els cristians creure en la generació espontània perquè Deu també va crear el mon de manera espontània.
A- si, perque es basa en dir que l'evolucio és un proces científic amb diferentes reaccions, etc.
ResponEliminaB- Regalada a loblid perque tothom creia en Déu i les seves teories
C-Si, perque diuen coses totalment diferents uns diuen que la vida es va formar poc a poc i els altres que va apareixer dun dia per un altre i aixo es incompatible
soc el david
La primera resposta (A) no es correcta, ja que aquest text al ser un "text sagrat" no es discutible para a les persones que són creients del cristianisme. Per que un argument sigui cientific cal que es pugui "discutir" sobre ell, que es pugui demostrar que es cert o fals.
EliminaLa resposta B, tampoc es correcta. Al vídeo explica que la idea de generació espontània es va expandir per Europa, i convivia amb les idees cristianes.
EliminaLaura Vilajuana
ResponEliminaa)No, perquè aquesta teoria defensa que de la matèria inerta, sense vida, sorgia vida animal i vegetal. Això no és científicament possible perquè, agafant l'exemple d'Aristòtil, una mosca no podia néixer de la carn podrida sense que cap organisme viu s'hi acostés. Els éssers vius no podien sorgir d'un cos sense vida, no podien aparèixer del no-res.
b)Durant l'edat mitjana hi va haver una gran influència aristotèlica, per tant, la teoria de la generació espontània era molt present i important i, fins i tot, es va enriquir i expandir.
c)No són del tot incompatibles, ambdues teories defensen que els éssers vius van sorgir del no-res, però mentre que les creences cristianes creuen que va ser obra de Déu, la generació espontània defensa que la vida animal i vegetal neix de matèries inertes.
Activitat 1
ResponEliminaa) La teoria de la generació espontània no és científica. Primer perquè no hi ha cap tipus de proves científiques que la demostrin, tant sols l'observació a ull nu d'alguns antics. I en segon lloc, perquè és impossible que de matèria inerta en surti matèria viva com per art de màgia. Agafant l'exemple d'Aristòtil, una mosca no pot sortir de la carn podrida sense que primer s'hi acosti un altre ésser viu.
b) Durant l'edat mitjana les idees d'Aristòtil van ser molt presents, així que la seva teoria va ser molt present i fins i tot es va expandir.
c) Les dues teories tenen en comú la defensa que els éssers vius van sortir del no res. Ara bé, la religió diu que va ser obra de Déu, mentre que la generació espontània diu que la vida va sortir de matèria inerta.
Pau Bösch Torra
A)No és científica ja que no te cap base sobre la que hi puguem sostenir principis d'una teoria científica. gràcies a Aristòtil, aquesta teoria va donar opció a que fos falsa.En aquells temps era fàcil influenciar la gent o simplement redactar teories que per la situació tecnològica haguessin pogut estar verifiques.
ResponEliminaB)Es va estendre arreu.
C)Les dues teories tenen en comú que la vida s'origina a partir de la creació espontània. Ara bé en el cristianisme es creu que Déu, figura celestial i amb poders divins, va crear vida a la terra. En canvi la generació espontània defensa que tot ésser viu és creat a partir de la matèria inerta.
Arnau Estiarte Salisi
a) No és una teoria científica ja que no està basada en cap teoria o cap prova que demostri el que esplica, sinó que es basa només en fets cuotidians sense preguntar-se per què i com passa.
ResponEliminab) Al estar perseguida la bruixeria, i com que qualsevol activitat científica era considerada com a tal, no es van fer avenços i es va continuar escampant la teolia de la generació espontània.
c) Jo crec que no, perquè aquesta teoria es basa en l'existència d'una ànima, d'una part extraterrenal de l'individu. Això donava avantages a l'església, perqué així podia dir que, al no haver-hi proves que diguessin el contrari, Déu era el creador de tot el que coneixem.